4. Mojstrana – Korensko sedlo

OPIS VZHOD-ZAHOD

Osnovni podatki: razdalja 34 km, vzpon 1.050 vm

Potek: Mojstrana – Gozd Martuljek – Kranjska Gora – Rateče – Peč (Tromeja) – Korensko sedlo

Izhodišče: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Cilj: Korensko sedlo (višina 1.070 m)

Današnja etapa ima dva obraza: prvi del nas lagodno pelje skozi turistično zelo oblegane kraje Zgornjesavske doline, drugi pa nas po samotnih gozdnih cestah pripelje do najvišje točke dneva, kjer se stikajo meje treh držav.

Od muzeja se spustimo 500 m skozi Mojstrano po Triglavski cesti in zavijemo levo na Ulico Jakoba Aljaža. Po kakih 250 m se odcepimo desno na manjšo pot in drevored, ki nas pripelje do mostu čez Savo Dolinko. Tu zavijemo levo. Navigacijskih izzivov je za nekaj časa konec, saj nas bo urejena in označena kolesarska pot D2 pripeljala vse do do 19 km oddaljenih in 220 metrov višje ležečih Rateč. Mimo Belce se peljemo skozi Gozd Martuljek. Če nam je všeč vrvež v središču Kranjske Gore, se tam lahko tudi okrepčamo, v nasprotnem primeru pod smučišči in kolesarskim parkom nadaljujemo proti Podkorenu, mimo Zelencev, kjer izvira Sava Dolinka, proti Ratečam. V krožišču prečkamo glavno cesto in se čez 200 m usmerimo levo skozi vas. Pri vodnjaku sredi vasi nalijemo svežo vodo, na koncu vasi pa se odcepimo na stransko cesto, ki vodi navzgor proti Tromeji. Vzpon je dolg 6,5 km z višinsko razliko 600 m. Asfalt se kmalu spremeni v makadam, med potjo nas spremljajo informacijske table, kjer lahko izvemo več o krajini in dejavnostih na pašnikih ter v gozdovih nad Ratečami.

V križišču po 2 km nadaljujemo levo navzgor, ravno tako gremo levo mimo odcepa za Dom na Tromeji, ki je žal zaprt. Sledi še en odcep, tudi tu gremo levo navzgor. Kmalu bomo na desni zaslutili travnike, ki so del smučišča na avstrijski strani, še zadnjih par serpentin nas pripelje čisto na vrh. Odpre se čudovit pogled na Julijske Alpe na eni ter Ziljsko dolino, Dobrač ter koroška jezera na drugi strani.

Turo zaključimo s spustom do Korenskega sedla. Del poti se vrnemo po cesti, kjer smo se vzpenjali, na križišču po 2,5 km pa zavijemo ostro levo. Makadamska cesta se večinoma spušča še kakih 5 km, dokler se slab kilometer pred ciljem ne priključi na glavno cesto. Usmerimo se ostro levo proti Korenskemu sedlu, kjer si lahko čestitamo, saj smo prevozili turnokolesarsko pot Trans Karavanke!

OPIS ZAHOD-VZHOD

Osnovni podatki: razdalja 34 km, vzpon 560 vm

Potek: Korensko sedlo – Peč (Tromeja) – Rateče – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana

Izhodišče: Korensko sedlo (višina 1.070 m)

Cilj: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Naše popotovanje po Karavankah začnemo na mejnem prehodu Korensko sedlo. Po prometni glavni cesti se spustimo slab kilometer proti Ratečam, nato zavijemo ostro desno in že smo na makadamu. Vzpon ni preveč zahteven, v naslednjih sedmih kilometrih se bomo dvignili za okrog 400 metrov, res pa je, da se cesta vmes občasno tudi rahlo spusti. Po petih kilometrih ne smemo zgrešiti odcepa ostro desno navzgor, sledi še 2,5 kilometra do vrha. Kmalu bomo na desni zaslutili travnike, ki so del smučišča na avstrijski strani, še zadnjih par serpentin nas pripelje čisto na vrh Peč, kjer se stikajo meje treh držav. Odpre se čudovit pogled na Julijske Alpe na eni ter Ziljsko dolino, Dobrač ter koroška jezera na drugi strani.

Po isti cesti se vrnemo 2,5 km, tokrat gremo v križišču desno in nadaljujemo spust proti Ratečam. Gremo mimo odcepa za Dom na Tromeji, ki je žal zaprt. Celoten spust je dolg 6,5 km, nad Ratečami pridemo iz gozda na pašnike ter se počasi spustimo v vas. Med potjo nas spremljajo informacijske table, kjer lahko izvemo več o krajini in dejavnostih na pašnikih ter v gozdovih nad Ratečami.

V Ratečah je nekaj dobrih gostiln, kjer se lahko okrepčamo, pri vodnjaku sredi vasi lahko natočimo svežo vodo.

Če je prvi del etape potekal po samotnih gozdnih cestah, bo drugi njeno nasprotje – prišli smo namreč v turistično zelo obljudeno področje Zgornjesavske doline, kjer se na poti do Mojstrane vrvežu težko izognemo. Tudi navigacijskih dilem bo manj, do cilja 19 kilometrov sledimo označeni kolesarski poti D2.

Peljemo se skozi Rateče proti vzhodu in ob koncu vasi zavijemo desno proti glavni cesti. V krožišču glavno cesto prečkamo in se usmerimo po kolesarski poti, ki nas pripelje do trase stare železnice. Če imamo dovolj časa, lahko tu zavijemo še do Planice, ki je le dva kilometra stran. Sicer se usmerimo levo proti Kranjski Gori. Kolesarili bomo mimo Zelencev, izvira Save Dolinke, ter skozi Podkoren. Pod kolesarskim parkom in smučiščem prispemo v Kranjsko Goro. Tudi naprej sledimo kolesarski poti D2 proti Gozd Martuljku in mimo Belce. Ko pridemo do Mojstrane, se usmerimo desno čez most prek Save Dolinke, skozi drevored do Ulice Jakoba Aljaža in nato po kakih 250 m desno na glavno Triglavsko cesto. Čez 500 metrov je pri Slovenskem planinskem muzeju cilj etape.

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja