5. Mojstrana – Korensko sedlo

OPIS VZHOD-ZAHOD

Potek: Mojstrana – Gozd Martuljek – Kranjska Gora – Rateče – Peč (Tromeja) – Korensko sedlo

Izhodišče: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Cilj: Korensko sedlo (višina 1.070 m)

Današnja etapa ima dva obraza: prvi del nas lagodno pelje skozi turistično zelo oblegane kraje Zgornjesavske doline, drugi pa nas po samotnih gozdnih cestah pripelje do najvišje točke dneva, kjer se stikajo meje treh držav.

Od muzeja se spustimo 500 m skozi Mojstrano po Triglavski cesti in zavijemo levo na Ulico Jakoba Aljaža. Po kakih 250 m se odcepimo desno na manjšo pot in drevored, ki nas pripelje do mostu čez Savo Dolinko. Tu zavijemo levo. Navigacijskih izzivov je za nekaj časa konec, saj nas bo urejena in označena kolesarska pot D2 pripeljala vse do do 19 km oddaljenih in 220 metrov višje ležečih Rateč. Mimo Belce se peljemo skozi Gozd Martuljek. Če nam je všeč vrvež v središču Kranjske Gore, se tam lahko tudi okrepčamo, v nasprotnem primeru pod smučišči in kolesarskim parkom nadaljujemo proti Podkorenu, mimo Zelencev, kjer izvira Sava Dolinka, proti Ratečam. V krožišču prečkamo glavno cesto in se čez 200 m usmerimo levo skozi vas. Pri vodnjaku sredi vasi nalijemo svežo vodo, na koncu vasi pa se odcepimo na stransko cesto, ki vodi navzgor proti Tromeji. Vzpon je dolg 6,5 km z višinsko razliko 600 m. Asfalt se kmalu spremeni v makadam, med potjo nas spremljajo informacijske table, kjer lahko izvemo več o krajini in dejavnostih na pašnikih ter v gozdovih nad Ratečami.

V križišču po 2 km nadaljujemo levo navzgor, ravno tako gremo levo mimo odcepa za Dom na Tromeji, ki je žal zaprt. Sledi še en odcep, tudi tu gremo levo navzgor. Kmalu bomo na desni zaslutili travnike, ki so del smučišča na avstrijski strani, še zadnjih par serpentin nas pripelje čisto na vrh. Odpre se čudovit pogled na Julijske Alpe na eni ter Ziljsko dolino, Dobrač ter koroška jezera na drugi strani.

Turo zaključimo s spustom do Korenskega sedla. Del poti se vrnemo po cesti, kjer smo se vzpenjali, na križišču po 2,5 km pa zavijemo ostro levo. Makadamska cesta se večinoma spušča še kakih 5 km, dokler se slab kilometer pred ciljem ne priključi na glavno cesto. Usmerimo se ostro levo proti Korenskemu sedlu, kjer si lahko čestitamo, saj smo prevozili turnokolesarsko pot Trans Karavanke!

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

  • Zelenci – izvir Save Dolinke
  • Jezero Jasna nad Kranjsko Goro
  • Nordijski center Planica

OPIS ZAHOD-VZHOD

Potek: Korensko sedlo – Peč (Tromeja) – Rateče – Kranjska Gora – Gozd Martuljek – Mojstrana

Izhodišče:Korensko sedlo (višina 1.070 m)

Cilj: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

  • Zelenci – izvir Save Dolinke
  • Jezero Jasna nad Kranjsko Goro
  • Nordijski center Planica

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja