3. Valvasorjev dom pod Stolom – Mojstrana

OPIS VZHOD-ZAHOD

Osnovni podatki: razdalja 28 km, vzpon 1.150 vm

Potek: Valvasorjev dom – Potoška planina – Olipova planina – Javorniški Rovt – Dom Pristava – Križovec – Planina pod Golico – Plavški Rovt – Dovje – Mojstrana

Izhodišče: Valvasorjev dom (višina 1.181)

Cilj: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Ogreli se bomo z začetnim vzponom od Valvasorjevega doma proti Potoški planini, ki leži 1,5 km stran in dobrih 100 m višje od izhodišča. Od tu nadaljujemo po cesti še 1,5 km naravnost mimo odcepa za Planino Stamare proti Olipovi planini. Pozorni smo na pot, ki se z makadamske ceste odcepi levo – po njej se bomo spustili proti Javorniškemu Rovtu. Spust je dolg 2,5 km ter zelo strm, saj se spustimo za 400 višinskih metrov. Vsebuje nekaj tehnično zahtevnejših odsekov, ki jih zaradi varnosti prehodimo ob kolesu.

V Javorniškem Rovtu se na glavni asfaltni cesti usmerimo desno proti Domu Pristava, ki je oddaljen 1,3 km in 100 višinskih metrov vzpona. Tu odtisnemo žig v dnevnik in si privoščimo malico.

Od Doma Pristava v Javorniškem Rovtu sledi tri kilometre in slabih 300 višincev vzpona proti Križovcu. Zapeljemo nazaj do glavne ceste in se usmerimo desno. Po 300 m se odcepimo zopet desno na makadam, po 2,2 km v križišču levo, sledi še 500 m do Križovca, kjer se vzpon konča.

V križišču štirih cest nadaljujemo naravnost proti Planini pod Golico. Čez 1 km zavijemo levo in nadaljujemo s spustom, makadam se bo spremenil v asfalt in po nadaljnjih 2,5 km prispemo v Planino pod Golico. V križišču zavijemo desno proti cerkvi, pod cerkvijo nadaljujemo spust v križišču levo, malce kasneje naravnost. Krajši strmi odsek (300 m) nas pripelje do križišča, kjer zavijemo desno čez most. Takoj po začetku vzpona spet odvijemo levo, za kmetijo Tršan še enkrat levo. Sledi dober kilometer slikovite poti skozi gozd in čez travnike proti Plavškemu Rovtu, kjer nas, če pot načrtujemo ob pravem času, ves čas spremljajo narcise.

V Plavškem Rovtu zavijemo desno v hrib, čaka nas zadnji resnejši vzpon današnje etape. Po urejenih makadamskih cestah bomo v petih kilometrih premagali 350 višinskih metrov. Na vzponu se držimo glavne ceste, pri kmetiji Zakamnik zavijemo levo. Na Visokih je vzpona konec, privoščimo si počitek in uživamo v miru odmaknjene planine. Še 7,5 km lagodnega spusta mimo odcepa za Dovško Rožco in že smo v Dovjem, od tu pa je le še dober kilometer skozi vas in preko prometne glavne ceste do Mojstrane. Ob prečkanju glavne ceste ne spreglejmo spomenika Jakobu Aljažu, župniku, skladatelju in planincu, ki je med drugim zaslužen za postavitev stolpa na vrhu Triglava. V Mojstrani pot zaključimo v Slovenskem planinskem muzeju.

OPIS ZAHOD-VZHOD

Osnovni podatki: razdalja 28 km, vzpon 1.650 vm

Potek: Mojstrana – Dovje – Plavški Rovt – Planina pod Golico – Križovec – Dom Pristava – Javorniški Rovt – Olipova planina – Potoška planina – Valvasorjev dom

Izhodišče: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Cilj: Valvasorjev dom (višina 1.181 m)

Iz Mojstrane se usmerimo prek Save Dolinke proti Dovjemu. Ob prečkanju glavne ceste ne spreglejmo spomenika Jakobu Aljažu, župniku, skladatelju in planincu, ki je med drugim zaslužen za postavitev stolpa na vrhu Triglava. 

V Dovjem zavijemo desno in nato sledimo cesti skozi vas. Prvi današnji vzpon je dolg 7,5 km, vzpnemo pa se za slabih 600 metrov. Pri odcepu za Dovško Rožco nadaljujemo naravnost. V Rogarjevem rovtu je vzpona konec, privoščimo si počitek in uživamo v miru odmaknjene planine. Sledi spust v Plavški Rovt, dolg pet kilometrov. Vmes pri kmetiji Zakamnik zavijemo desno, sicer sledimo glavni cesti. 

V Plavškem Rovtu smo pozorni na oznake, saj moramo sredi vasi zaviti levo na slikovito pot, ki nas bo peljala prek travnikov in skozi gozdove proti Planini pod Golico. Če imamo srečo, nas bodo na tem odseku ves čas spremljale narcise. Po dobrem kilometru pridemo do kmetije Tršan in nadaljujemo navzdol vse do mosta čez potok Jesenica. 

V Planini pod Golico se začne drugi vzpon etape. Dolg je štiri kilometre, vzpeli se bomo za okrog 350 metrov. Po mostu zavijemo levo, sledi kratek zelo strm del. Pridemo do cerkve, nadaljujemo desno navzgor in pri kapelici na glavni cesti zavijemo levo. Na koncu vasi se asfalt spremeni v makadam, ki se vije po dolini navzgor. Po slabih treh kilometrih v križišču zavijemo desno, še kilometer nas čaka do Križovca – križišča štirih cest, kjer se vzpon konča.

Na spustu po 500 m zavijemo desno, nadaljujemo 2,2 km proti Javorniškemu Rovtu, kjer se priključimo na asfaltno cesto. Po 300 m zavijemo levo proti Domu Pristava v Javorniškem Rovtu. Odtisnemo žig v dnevnik in se okrepčamo pred zahtevnim zaključkom etape.

Od Doma Pristava se spustimo nazaj do glavne ceste in nadaljujemo levo navzdol še 1,3 km ter 100 višinskih metrov.

Z glavne ceste se odcepimo levo, kjer gre cesta proti centru Trilobit, a že po 50 metrih zavijemo desno in čez most. Sledi najprej lepa pot po gozdu, ki pa se prelevi v zelo strmo vlako in nato gozdno pot. V smeri Olipove planine nas čaka zahteven odsek, dolg 2,5 km, kjer se bomo dvignili kar za 400 metrov. Velik del poti tu ni vozen zaradi strmine ali zahtevne podlage.

Pod Olipovo planino naša pot pride spet na makadamsko cesto. Sledimo ji v smeri Potoške planine, do katere pridemo čez 1,5 km. Tu se držimo levo, do cilja pri Valvasorjevem domu je še 1,5 km, ki minejo hitro, saj se cesta večinoma spušča.

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja