4. Valvasorjev dom pod Stolom – Mojstrana

OPIS VZHOD-ZAHOD

Potek: Valvasorjev dom – Potoška planina – Olipova planina – Javorniški rovt – Dom Pristava – Križovec – Planina pod Golico – Plavški Rovt – Dovje – Mojstrana

Izhodišče: Valvasorjev dom (višina 1.181)

Cilj: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Ogreli se bomo z začetnim vzponom od Valvasorjevega doma proti Potoški planini, ki leži 1,5 km stran in dobrih 100 m višje od izhodišča. Od tu nadaljujemo po cesti še 1,5 km naravnost mimo odcepa za Planino Stamare proti Olipovi planini. Pozorni smo na pot, ki se z makadamske ceste odcepi levo – po njej se bomo spustili proti Javorniškemu Rovtu. Spust je dolg 2,5 km ter zelo strm, saj se spustimo za 400 višinskih metrov. Vsebuje nekaj tehnično zahtevnejših odsekov, ki jih zaradi varnosti prehodimo ob kolesu.

V Javorniškem Rovtu se na glavni asfaltni cesti usmerimo desno proti Domu Pristava, ki je oddaljen 1,3 km in 100 višinskih metrov vzpona. Tu odtisnemo žig v dnevnik in si privoščimo malico.

Od Doma Pristava v Javorniškem Rovtu sledi tri kilometre in slabih 300 višincev vzpona proti Križovcu. Zapeljemo nazaj do glavne ceste in se usmerimo desno. Po 300 m se odcepimo zopet desno na makadam, po 2,2 km v križišču levo, sledi še 500 m do Križovca, kjer se vzpon konča.

V križišču štirih cest nadaljujemo naravnost proti Planini pod Golico. Čez 1 km zavijemo levo in nadaljujemo s spustom, makadam se bo spremenil v asfalt in po nadaljnjih 2,5 km prispemo v Planino pod Golico. V križišču zavijemo desno proti cerkvi, pod cerkvijo nadaljujemo spust v križišču levo, malce kasneje naravnost. Krajši strmi odsek (300 m) nas pripelje do križišča, kjer zavijemo desno čez most. Takoj po začetku vzpona spet odvijemo levo, za kmetijo Tršan še enkrat levo. Sledi dober kilometer slikovite poti skozi gozd in čez travnike proti Plavškemu Rovtu, kjer nas, če pot načrtujemo ob pravem času, ves čas spremljajo narcise.

V Plavškem Rovtu zavijemo desno v hrib, čaka nas zadnji resnejši vzpon današnje etape. Po urejenih makadamskih cestah bomo v petih kilometrih premagali 350 višinskih metrov. Na vzponu se držimo glavne ceste, pri kmetiji Zakamnik zavijemo levo. Na Visokih je vzpona konec, privoščimo si počitek in uživamo v miru odmaknjene planine. Še 7,5 km lagodnega spusta mimo odcepa za Dovško Rožco in že smo v Dovjem, od tu pa je le še dober kilometer skozi vas in preko prometne glavne ceste do Mojstrane. Ob prečkanju glavne ceste ne spreglejmo spomenika Jakobu Aljažu, župniku, skladatelju in planincu, ki je med drugim zaslužen za postavitev stolpa na vrhu Triglava. V Mojstrani pot zaključimo v Slovenskem planinskem muzeju.

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

  • Spomenik Jakobu Aljažu
  • Slovenski planinski muzej v Mojstrani

OPIS ZAHOD-VZHOD

Potek: Mojstrana – Dovje – Plavški Rovt – Planina pod Golico – Križovec – Dom Pristava – Javorniški Rovt – Olipova planina – Potoška planina – Valvasorjev dom

Izhodišče: Slovenski planinski muzej Mojstrana (višina 643 m)

Cilj:Valvasorjev dom (višina 1.181)

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

  • Spomenik Jakobu Aljažu
  • Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja