2b. Planinski dom na Zelenici – Valvasorjev dom

OPIS VZHOD-ZAHOD

Osnovni podatki: razdalja 16 km, vzpon 750 vm

Potek: Planinski dom na Zelenici – Koča pri izviru Završnice – Smokuška planina – Tinčkova koča – Završniško jezero – Zabreška planina – Žirovniška planina – Valvasorjev dom

Izhodišče: Planinski dom na Zelenici (višina 1.534 m)

Cilj: Valvasorjev dom (višina 1.181 m)

Etapo začnemo s krajšim vzponom od Planinskega doma na Zelenici proti Koči pri izviru Završnice. Pot se kmalu začne spuščati, tik ob izviru Završnice nas pričaka tehnično zelo zahteven odsek, ki ga zaradi varnosti prehodimo ob kolesu. V koči pri izviru Završnice je kontrolna točka z žigom, lahko se tudi okrepčamo pred nadaljevanjem. V zavetju mogočnih Begunjščice in Vrtače se še dva kilometra spuščamo po strmi cesti s precej grobim makadamom prek Smokuške planine proti Tinčkovi koči.

OPOZORILO: Na Smokuški planini zaradi preprečevanja vznemirjanja živine in naše varnosti NE VOZIMO, ampak planino prečimo peš ob kolesu.

Pri Tinčkovi koči se podlaga precej izboljša, strmina postane zložnejša. Spust nadaljujemo še slabih 6 km mimo planine Pri žagi in naravnost pri odcepu za Kališča. Kar prehitro pridemo do Završniškega jezera, kjer se spust konča.

Ko se ob jezeru malce sprostimo, je čas za vzpon. V križišču za jezerom se usmerimo desno proti Stolu. Povzpeli se bomo za okrog 600 metrov, do našega cilja – Valvasorjevega  doma – pa bomo ubrali malce daljšo pot prek čudovitih razglednih planin na pobočju Stola.

Med vzponom si lahko ogledamo Turško jamo, v kateri so se v 15. in 16. stoletju prebivalci skrivali pred Turki. Dostop s kolesom ni mogoč, jama pa je od ceste oddaljena 5 minut hoje.

Pri križišču Jamov’c zavijemo desno, nadaljujemo 1,4 km, kjer se odcepimo levo v smeri Zabreške planine. Cesta je strma, na srečo nas gost gozd varuje pred soncem. Po 1,5 km smo nagrajeni z enim najlepših razgledov z gorenjskih planin: na Zabreški planini se odpre pogled na številne vasi in mesta pod nami, v daljavi nad Bledom pa se bohotijo Julijske Alpe. Koča na planini ponuja odlično priložnost za okrepčilo po vzponu.

Kolesarjenje nadaljujemo mimo Žirovniške planine. Ko po 1,5 km prispemo do makadamske ceste, gremo desno navzgor, in le še dobrih 200 metrov nas loči do današnjega cilja, Valvasorjevega doma pod Stolom.

OPIS ZAHOD-VZHOD

Osnovni podatki: razdalja 16 km, vzpon 990 vm

Potek: Valvasorjev dom – Žirovniška planina – Zabreška planina – Završniško jezero – Tinčkova koča – Smokuška planina – Koča pri izviru Završnice – Planinski dom na Zelenici

Izhodišče: Valvasorjev dom (višina 1.181 m)

Cilj: Planinski dom na Zelenici (višina 1.534 m)

Po glavni makadamski cesti se od Valvasorjevega doma spustimo le kakih 200 metrov, kjer se na večjem desnem ovinku odcepimo levo na stransko cesto proti Žirovniški in Zabreški planini. Več kot 1.000 metrov nad nami se bohoti Stol, najvišji vrh Karavank. Mimo Žirovniške planine po 1,5 km prispemo na Zabreško planino, kjer smo nagrajeni z enim najlepših razgledov z gorenjskih planin: pogled se odpre na dolino in številne kraje od nami, v daljavi nad Bledom pa se bohotijo Julijske Alpe.   

Kmalu za Zabreško planino se cesta začne spuščati v dolino Završnice. Po slabih treh kilometrih se na križišču Jamov’c priključimo glavni cesti, po kateri nadaljujemo nadaljujemo levo navzdol.

Med spustom si lahko ogledamo Turško jamo, v kateri so se v 15. in 16. stoletju prebivalci skrivali pred Turki. Dostop s kolesom ni mogoč, jama je od ceste oddaljena 5 minut hoje.

Naš spust se bo hitro zaključil – prispeli bomo v dolino Završnice. Usmerimo se levo proti Završniškemu jezeru. Današnja etapa ni dolga, zato si lahko vzamemo čas za postanek.

Čaka nas še zahtevnejši del poti, vzpon do Planinskega doma na Zelenici. V osmih kilometrih se bomo povzpeli za slabih 1.000 višinskih metrov. Cesta vodi navzgor po dolini, asfalt se kmalu umakne makadamu, utrjeni so le strmejši odseki. Na odcepu za Kališča se držimo levo, mimo planine Pri žagi po šestih kilometrih vzpona prispemo do Tinčkove koče.

Od tu prek Smokuške planine do Koče pri izviru Završnice sledi slaba dva kilometra zelo strme ceste z grobim makadamom. Večinoma je tu lažje hoditi ob kolesu in uživati v pogledih na Begunjščico in Vrtačo, ki nas obdajata.

OPOZORILO: Na Smokuški planini zaradi preprečevanja vznemirjanja živine in naše varnosti NE VOZIMO, ampak planino prečimo peš ob kolesu.

V Koči pri izviru Završnice je kontrolna točka z žigom, pa tudi primeren trenutek za malico. Čaka nas še krajši tehnično zahteven del poti neposredno ob izviru Završnice – tega prehodimo ob kolesu, ne pozabimo se ozreti nazaj, saj se po dolini vidi vse do Bleda in naprej do Julijskih Alp. Kmalu bomo prišli na bivše smučišče Zelenica, cesta postane bolj položna, z vrha nam ostane le še kratek spust do Planinskega doma na Zelenici.

Pozor!
V poletnih mesecih se na planinah v Karavankah pase živina, zato obvezno za seboj zapiramo lese in z agresivno vožnjo ne vznemirjamo živali.

Znamenitosti ob poti:

  • Izvir Završnice
  • Završniško jezero
  • Turška jama
  • Zabreška planina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja